Diversiteit in de samenleving
Concepten, voorbeelden uit de praktijk en methoden voor de diversiteitsbewuste professional
Studentenkorting
Beschrijving
Professionals in het sociale domein werken met verschillende mensen die allerlei identiteiten in zichzelf dragen. Het gaat hierbij onder andere om sociale, culturele, religieuze, etnische en genderverschillen.
Diversiteit in de samenleving biedt de (aankomende) professional inzicht in belangrijke concepten, methoden en (sociologische) theorieën voor het succesvol uitoefenen van de eigen professie in de 21ste eeuw in Nederland en België.
Dit boek bestaat uit drie delen. Elk van de delen start met een inleiding die dient als sleutel om zelf aan de slag te gaan met de basisgedachte van dat deel. In deel 1 vind je een uitgebreide theoretische beschouwing van verschillende concepten die je denkkader verrijken. Je start met het verkennen van je eigen meervoudige identiteit op het identiteitswiel.
In deel 2 vind je een thematische verkenning van zeven aspecten van het identiteitswiel die een toevoeging zijn op je eigen perspectief en als inspiratie dienen om je verder te verdiepen in deze en andere aspecten. In deel 3 begin je met een reflectie op je eigen positionaliteit in de samenleving en maak je kennis met een aantal praktijken en handelingskaders waaruit je kunt putten. Hiermee geef je vorm en inhoud aan je eigen professionaliteit.
Het boek neemt intersectioneel denken als uitgangspunt om de verschillende aspecten van diversiteit te belichten. Er zijn vier nieuwe hoofdstukken toegevoegd: (On)beperkt, Gender en ongelijkheid, Gender en seksualiteit en Kleur bekennen. Daarnaast zijn de hoofdstukken Migratie en Beeldvorming en media herzien.
Tot slot is er een gloednieuwe website waarin nieuw aanvullend materiaal, zoals casuïstiek en beeldmateriaal per hoofdstuk, te vinden is.
Over de auteurs
Aan dit boek hebben twintig auteurs meegewerkt, elk vanuit hun eigen achtergrond en specialisme. De redactie bestaat uit Lucho Rubio Repáraz (socioloog, sociaal-intercultureel bemiddelaar, docent en onderwijskundige aan de Vrije Universiteit in Amsterdam), Siela Ardjosemito-Jethoe (cultureel antropoloog, socioloog, directeur CtDu Training & Advies en directielid bij Avans Creative Innovation) en Meike Vroom (docent Diversiteit aan Thomas More hogeschool in Antwerpen, psychotherapeut, trainer Beschermjassen en bedrijfskundige).
Erratum
Klik hier voor een erratum bij hoofdstuk 7.