Beschermjassen
Transculturele hulp aan families
Studentenkorting
Beschrijving
Wat heeft een hulpverlener nodig om intercultureel competent te zijn?
Welke invloed heeft zijn persoonlijke achtergrond op zijn omgang met en oordeel over mensen uit een andere cultuur of context?
Hoe kan een werkelijk toegankelijke en goed werkende hulpverlening aan mensen met diverse achtergronden gerealiseerd worden?
Welke rol spelen het intergenerationele familiedenken en de gevolgen van migratie daarbij?
Beschermjassen, transculturele hulp aan families biedt een nieuw perspectief op de hulpverleningspraktijk. Het gaat in op wat een professional nodig heeft voor een open dialoog met de 'vreemde ander'. Wat zijn jouw beschermjassen en hoe kun je de ander helpen zijn of haar beschermjassen te activeren? Interculturele competenties komen uitgebreid aan bod. Ook behandelt het boek instrumenten als het genogram en de levenslijn, die inzetbaar zijn in het contact tussen hulpverlener en cliënt.
In deze herziene editie komt het Beschermjassenhuis uitgebreid aan de orde: een succesvolle methode gebaseerd op het Beschermjassenmodel. Ook is er aandacht voor transgenerationele overdracht van trauma en het belang van verhalen delen in en tussen generaties. Nieuwe voorbeelden en ervaringen uit de praktijk tonen de kracht van Beschermjassen. De benadering sluit naadloos aan bij de multidisciplinaire en integrale aanpak die steeds meer gevraagd wordt van hulpverleners.
Dit boek bevat aansprekende verhalen van mensen die zichzelf ontmoeten in de dialoog met de 'vreemde ander'. Hulpverleners vertellen op een openhartige manier over hun persoonlijke ervaringen. Deze vaak intieme familieverhalen komen heel dicht bij de lezer, die automatisch gaat nadenken over hoe de lijnen lopen in zijn eigen familie. Het is een eyeopener voor velen dat de kracht van families, vaak onbenut in de hulpverlening, zo eenvoudig in te zetten is.
Beschermjassen, transculturele hulp aan families is in eerste instantie bedoeld voor hulpverleners. Daarnaast is het een aanrader voor iedereen die behoefte heeft aan een nieuw perspectief op persoonlijke relaties, op hulpverlening of op samenleven in een multiculturele maatschappij.
Over de auteurs
Kitlyn Tjin A Djie is transcultureel systeemtherapeut en ontwikkelde Beschermjassen als antwoord op het westerse witte individualistische denken in de Nederlandse jeugdzorg. Beschermjassen is van toepassing in alle contexten waar onveiligheid en uitsluiting aan de orde zijn.
Samen met Irene Zwaan schreef ze diverse boeken over het werkmodel, waaronder het populaire Beschermjassen, transculturele hulp aan families.